venue ~ Wah Seng Ipoh Sdn Bhd @ Jalan Dato Onn Jaafar....
on 12 April 2012
..... assalamualaikum semua.... xcited nak story & share pic kat uols semua... my xperience ikutin kelas bersama Chef ternama d dunia... wah! tapi sebelum tu nak say tq very very much to my dearest untie yg secara langsung mau pun tidak mensponsor my class tu.... i labiu Anjang... also tq to my adik Ipar yg juga berniat to sponsor my class... sgt terharu & terkesima atas galakan serta sokongan dr mrk semua.... moga murah rezki they alls....
bismilahirahanirahimmm.... class started~~
kebanyakkan product dari Tan See Fong ni guna fresh whipped cream kerana mrk tau yg org ramai sedar akan penyakit kencing manis, darah tinggi, jantung dll maka mrk juga mengutamakan kesihatan org awam. mereka decide guna fresh whipped cream yg non-dairy. mereka juga menggunakan tools yg d reka khas utk design buat decorasi product sendiri. kebanyakkan juga kek mereka di hiasi dengan buah2an yg menyihatkan. basically mereka terinspirasi dgn kaedah pembuatan tembikar. this are some pictures...
a whole round cake given... i choose choc sponge cake.... trim kan ia jd dome & ratakan bahagian atas...
~ guna sepultula & sapukan whipped cream...
~ guna magic plastic to smoothkan bahagian tepi kek...
~ ni untuk jadikan bulat... tq pada Wah Seng yg pinjamkan aye turning table ni... laju kottt putarnya
~ trial & error
~ guna magic comb by Tan See Fong products
~ another teknik
~ smooth kan bahagian tepi supaya bule d finish kan dgn choc
~ guna special tools juga product dr Tan See Fong...
~ another tools & technic...
~ jangan x tambah dalam koleksi design & pic aye... kikiki
~ ini tools sangat comei tau... ringan jew...
~ another design...
~ coba dan coba dan coba pai puas ati...
~ another cara...
~ buleh jadikan design castle...
~ cara nak devide into two layered cake...
~ another tools...
~ cita2 nak buat rumah 2 tingkat d mane atas rooftop ada swimming pools....
~ copy paste... cedok & sapu...
~ cedok & celop...
~ inside view
finale... fresh new cream to design n bawak balik makan...
~ guna color serbuk jew... spray spray...
~ ini done by the Chef himself...
~ nearer view...
~ ini kek miss CEO.... Lee Lee namanya... macam tgn Chef Andy Tan jerrr... hihihi
~ this is mine.... dah malas nak buat beria ria... nak balik & bake cake jer.... for mother's day
hasil yg dah siap by miss CEO of Ipoh Swimming Club... dok sibuk panggil org miss deepavali, sekali her cakes color macam raya deepavali... xsayang molot Ah So tuen ni....
done by one off the student...
also by one off the student...
~ time make some choc craft... tujuan untuk d jadikan hiasan atas kek yg dh siap d cream...
~ mengigil2 tangan menarik choc kasi dry...
~ antara bentuk2 nya...
~ bule juge buat bunga darinya...
~ hah! yang ni aye aje nya gemor.... senang sikit... kikiki!
~ lawa kew???
alamak! gambo shaking le puloks... arggh! janji can see my face & d cake
~ certificate presentation by Chef Andy Tan... tq chef atas pujian... katanya mine yg paling chantek & cekap menyapu cream... weeeee~~~ *kembang kempis kembang kempis*
maka berakhirlah seharian kelas menyapu cream weeeee..... yang d ajar guna whipped cream... senang jugak, xpasti pada buttercream... apapun skunk aye berasa tersangat compiden yg buat whole keke'.... pasni aye akan share demo class juga by the Chef pada hari sebelum this Hands-on Class...
~ terima kasih kepada yang sudi menjengah... ~
the end
Tiada ulasan:
Catat Ulasan