Jumaat, 13 Januari 2012

al kisah di sebalik baking...

introduksi


xminat cooking at all.  tapi it starts end 1993 when Et started working as a waitress in a newly 4star hotel d Ipoh ni.  setiap hari Et goes to work, setiap harilah Et akan terima mini cakes... isnin mini choc cake, selasa mini carrot cake, rabu mini black forest, khamis mini cheese cake, friday, saturday & sunday... tah pepe cake Et akan dapat by a secret admirer la konon... ciss! tapi Et bedal jer... sebulan 2 bulehlah makan, masuk bulan ke-3 Et dah start sedekah kat mber2 rapat. bila dia dapat tau yang Et dah jemu makan kek, dahhh di buatnya cookies, bread dll... letih otak nak fikir. 

actually dia tu Master Baker, Pastry Chef pun dia... siap ada certificate from Queen Elizabeth gik! zaman tu mana ada Malaysian kenai fondant icing tp dia dok buat ...make flowers out of fondant icing... bila dah jemu kerja Hotel, the chef share dgn few friends open-up their own cafe, fine dining restaurant, food court dan lain2. 

masa tu Et macam 'mem' besar kua masuk semua tempat tu... kihkihkih! (ketawa kelako) makan at all the places dah tentu free... imagine dari 39kg naik 89kg dlm masa 3 bulan bila Et berhenti kerja 24hr at the 2nd Hotel... yang paling untung pada ketika tu my lil sista zura saffira & her bes friends nalynn.  2 x 5 makan 'butaline' (bahasa hotel ~ makan free)... 

cakap jer apa nak makan sure akan dapat... Et giler makan sushi, grill chic chop dgn nasi putih, spaghetti tuna & sebab Et allergy to spicy food... dgn cafe, finedining rest tu... dah tentu kebanyakan western food ( gerenti xde yang pedas)... well! makan free ~ free flow lagi...

and Et started tu minat baking & grilling... panjang g citernya tp rase penat nak taip. bila xberape nak pandai...Et selalu baked using the instant punya ready made... mase tu dok sibuk bt cookies jer sbb tersangat mudah...bila tiap kali hari raya Et akan baked cakes ( juga instant )... punyalah lama x baked instant cake tetiba bila et giler nak belajar icnig, frosting, fondant... i need a cake for me to practising meng'frosting.  cara paling mudah & cepat itulah dia instant cake mixer. 

tapi bila Et dah p belajar buat cake. et tidak lagi guna 3 in 1 tu. tp still ada few boxes at home. dari buang kerana xpired, why not bake skunk & makan hasilnya yang gerenti sedap tu... xpercaya cubalah...

bahan-bahan yang di perlukan :




1 kotak    Pilsburry  Thick & fudgy Deluxe brownies mix with Walnut (boleh di dapat di     semua hypermarket)
1 nos        telur
1/4           oil
3tbsp       water
walnut      ~ di bekalkan di dalam kotak...blh tambah sendiri


cara-cara membuat :



  • campurkan ke semua adunan dan mix sehingga sebati ( 50 stroke )
  • tuangkan ke dalam dulang 8x8 yang telah d gris 
  • panaskan oven & bakar selama 20 -25 minit



  • bila dah sejuk potong ikut size yang kita suka...
  • perhiasan ~ Et hanya taburkan sedikit gula icing...
cerita sumber inspirasi di atas dah tinggal kenangan jer... apa pun Et bersyukur kerana mengenali dia yang telah banyak mengajar Et erti hidup... tapi untill now Et still rujuk kat dia klu ada benda yang Et xfaham. harap girlfriend dia faham... kakakaka!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan