the story begins....
anak-anak cina d tempat kerja baru Et ni sangat pandai masak... apa pun mereka akan cuba masak. mereka juga banyak pengaruh Et start baking. kisah bermula seorang Captain membeli sebuah buku variety of steamed cake. Et cakap why not try. very easy sebab tak perlu risau akan kek jadi hangus. Ah Wan pun photostat resepi dan paksa Et try...percubaan pertama moist chocolate cake. perghhh! sedapnya...mestilah Et guna cadbury...
my first homemade steamed moist chocolate cake .... panas2 makan dengan vanilla ais krim...nyum nyum!
next day... Et try apam ais krim. lagi gempak dan sangat cute... bahan yang mudah di cari dan senang masak.
steamed chocolate cupcakes and apam ais krim...
batter... first time making dok campur jer warna pink dan original.... bayangkan steamed dalam my small rice cooker... 3 cups je sekali masak for 10 minutes each ....hahaha! sampai pagi menunggu... but rase dan hasilnya tersangatlah puas hati...
setelah d masak...warna akan jd pudar sedikit.... untuk hasil yg cantik pastikan steamer tidak terlalu panas jika tidak permukaan akan merekah seperti apam yang d jual oleh makcik2 d pasar pagi...
percubaan kedua... design ni mujur lah Et ada basic f&b... belajar lukis atas foam cappucino/latte... Et adapt atas apam ais krim ni... kikiki!
dengan hasil-hasil ni... my mum berkenan dan berniat untuk buat this apam ais krim for my lil sista wedding pada 11.11.11 yg lalu... huhuhu! yang jadi mangsa adalah adik iparku, makcik2 & sepupuku.... bayangkan 500 nos... kena tggu sejuk lagi, nak packing lagi. nak pasang riben lagi...Et dah tentu angkat tangan coz kena siapkan fondant cake for d kenduri d nex day... tq semua for making makcik jenah punya keinginan comes tru...hahaha!
apam ice cream
bahan A
250gm gula kaster
1 sudu besat ovalet
3 biji telur
bahan B
300gm self raising flour
1tsp baking powder
bahan c
200ml air ice-cream soda
hiasan
pewarna pilihan hati...hihihi
cara-cara
pukul bahan A hingga kembang & pekat
ayak bahan B ke dalam adunan A...kaub balik hingga sebati
akhir sekali masukkan bahan c & kacau hingga sebati
bahagian adunan untuk colouring...
sudukan ke dalam cup... campur warna terpulang..
bahan A
250gm gula kaster
1 sudu besat ovalet
3 biji telur
bahan B
300gm self raising flour
1tsp baking powder
bahan c
200ml air ice-cream soda
hiasan
pewarna pilihan hati...hihihi
cara-cara
pukul bahan A hingga kembang & pekat
ayak bahan B ke dalam adunan A...kaub balik hingga sebati
akhir sekali masukkan bahan c & kacau hingga sebati
bahagian adunan untuk colouring...
sudukan ke dalam cup... campur warna terpulang..
kukus dalam 10minit...
dan ready to eat...
xberapa manis tau...
selamat mencuba... et pun 1st time, anak2 cina d tmpt kerja ajar
Tiada ulasan:
Catat Ulasan